Szakmai felkészültség

Szakmai felkészültség

A keresőmarketinggel foglalkozó ügynökségek szakmai felkészültségét nehéz objektív mércével meghatározni.  A “sok éves tapasztalat” vagy a “hatalmas összegű kezelt költés” kevéssé tudják megmutatni a tényleges tudást. Hogyan lehet megállapítani, hogy felkészült-e az ügynökség?

Hogyan lehet megállapítani, hogy felkészült-e az ügynökség?

Hivatalos minősítések

A keresőmarketing piac híres a “plecsnijeiről”, több rendszer is ad lehetőséget minősítés megszerzésére, azonban jelenleg a Google Partners státusz az egyedüli, teljes piac által ismert és elfogadott akkreditálási rendszere.  Két minősítési szint érhető el: Google Partner / Google Premier Partner (Kiemelt Google Partner), mindkettő azt tanúsítja, hogy a Google a vállalatot Google-partnerként ismeri el. A két jelvény között az a fő különbség, hogy a Google a nagyobb ráfordítással működő, valamint a további minősítési és vállalati teljesítményre vonatkozó követelményeknek megfelelő, vezető vállalatokat ismeri el a Kiemelt Google Partner-jelvénnyel.

A Google Partner cégek a Google által kibocsátott Google Partner / Google Premier Partner jelvényt megjelenítik a weboldalukon. A jelvény minden esetben a Google akkreditációs oldalára linkel (https://www.google.com/partners/ kezdetű), ahol alapvető információk szerepelnek az ügynökségekről és szakvizsgáról. Ha egy ügynökség Google Partners oldala nem elérhető vagy a honlapról nincs lehetőség átlinkelni a céges Google Partners oldalra, akkor kezdj el gyanakodni. Lehet, hogy csak technikai probléma, tehát érdemes utánajárni.

Véleményünk szerint a felkészült PPC ügynökség magas webanalitikai ismeretekkel is rendelkezik, így tudja a kampányok teljesítményét összefüggéseiben is vizsgálni, vagy más hirdetések eredményeivel is összevetni. Általános analitikai és Google Analytics szaktudás meglétéről a szintén Google által kibocsátott Google Analytics egyéni minősítés ad tanúbizonyságot.

A hivatalos minősítések megléte fontos része a szakmai felkészültségnek, de ez önmagában nem garancia arra, hogy a PPC hirdetéseid biztosan jó kezekben lesznek.

Tapasztalat

A PPC piacra mindig is jellemző volt a folyamatos változás, formálódás. Ügynökségek jönnek létre egyik napról a másikra, majd később ugyanilyen gyorsan el is tűnnek vagy profilt váltanak, ezt nehéz követni, még ügynökségi szereplőként is. Pont emiatt lehet fontos kapaszkodó a szakmai tapasztalat: ha egy ügynökség stabil piaci szereplő és évek óta nyújt keresőmarketing szolgáltatatást, emellett számos iparágban van tapasztalata, pozitív előjelnek számít a szakmai felkészültség terén.

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy tapasztalt ügynökségeknél számos cégtől lehet (és érdemes) referenciát kérni. 

Naprakész tudás

A megszerzett tudást frissen kell tartani, ez különösen fontos keresőmarketing területen, ahol napi szinten érkeznek az újdonságok és tesztek. Ahhoz, hogy naprakész tudással rendelkezzen egy ügynökség, dedikált időt kell szentelni a újítások és változások megismerésére, tesztelésére. Fontosnak tartjuk például:

  • A hirdetői rendszerek által szervezett szakmai rendezvények vagy online bemutatók követését.
  • Magyar és külföldi szakmai konferenciákon való részvételt.
  • A magyar és külföldi szakmai sajtó napi szintű követését.

Fontos látni, hogy amikor egy vállalat keresőmarketing területen együttműködik profi ügynökséggel, a díjazás – többek között – ezt a naprakész szakmai felkészültséget is tartalmazza.  A túl alacsony ügynökségi díj ennek a naprakész tudásnak a hiányát mutathatja, hiszen “nincs ingyen ebéd”. Gondolkodj hosszú távon: megéri magas felkészültségű ügynökséggel együtt dolgozni, hosszú távon ez lesz a kifizetődő céged számára.

Tudás megosztása

A tudás megszerzése és naprakészen tartása mellett fontosnak tartjuk a keresőmarketing piac fejlesztését, a tudás megosztását és a fiatalok képzését. Egy ügynökség magas szakmai felkészültségére utal, ha munkatársai tanítanak oktatási intézményekben, jelentetnek meg szakmai cikkeket és előadnak nívós szakmai rendezvényeken. Természetesen – ahogy a minősítések esetében is – igaz, hogy önmagában ez alapján nem érdemes az ügynökségeket megítélni, a teljes szakmai képhez azonban hozzátartozik.

Függetlenség

Ahhoz, hogy a lehető legmagasabb szakmai színvonalon tudjuk a keresőmarketing hirdetéseket tervezni és menedzselni, fontos, hogy más vállalatoktól függetlenül működjön az ügynökség. Tehát például a szakmai döntéseit és javaslatait ne ügynökségi vállalás vagy más külső nyomás hatására hozza.

Egy profi ügynökség nincsen elköteleződve médiavállalat vagy hirdetői rendszer irányába, keresőmarketing tevékenységét kizárólag szakmai szempontok szerint végzi.

Végül, de nem utolsósorban: kérdezz! Ha azt érzékeled az ügynökségen, hogy partnerként kezel, nyitott a közös szakmai gondolkodásra, jó helyen jársz. 🙂

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük